2 Şubat 2016 Salı

Bilim Adamları, Avustralya'da Okaliptüs Ağaçlarında Altın Buldular

Bilim adamları ilk defa, yaşayan bir organizmanın içerisinde doğal yollarla bütünleşmiş altın buldular. Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmada, Avustralya'daki Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) (Federal Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu) bünyesinden araştırmacılar, okaliptüs ağaçlarının yapraklarında ve dallarında insan saçının beşte biri çapında partiküller keşfettiklerini açıkladılar.

Okaliptüsün su arayışı sürecinde altın, kök sistemi aracılığıyla topraktan ağacın içerisine girebiliyor. Bu element ağaç için zehirli olabildiğinden, bilim adamları ağacın, altını ayırmak ve dışarı atmak için yapraklarına ve dallarına ilettiği hipotezini ortaya koydular. Altın, çıplak gözle görülemiyor ama özel x-ışını teknolojisi yardımıyla tespit edilebiliyor.

Altın elde etmek için okaliptüs ağaçlarına hücum etmeye ise muhtemelen gerek yok. Araştırma lideri Mel Lintern, Brisbane Times gazetesine, toplamda 500 ağacın bir altın madeninin üzerinde büyümüş olsalar bile, sadece küçük bir alyans yapılabilecek kadar altın üreteceklerini açıkladı. Bununla birlikte ağaçlardaki altın varlığı, sondajcılara toprağı rastgele delmeksizin altın damarlarını tespit etmeleri hususunda yardımcı olabilir.

Daily Mail gazetesine göre altın madeni keşifleri, son on yılda yarı yarıya azaldı ve çıkarılan altının kalitesi düştü. Okaliptüs ağaçları dikmek ise, yüzeyin metrelerce altında altın arayışı yapabilmek için çok daha çevre dostu ve uygun maliyetli bir yöntem olabilir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: inhabitat.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder