Tarım ve diğer çevresel hizmetler için arılara tamamen güvensek onları sürüler hâlinde öldüren ölümcül bir virüsün yayılmasına yardım etmiş olduk. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, arıları başka bölgelere taşımanın Deforme Kanat Virüsünün çabucak artmasına nasıl katkı sağladığını ortaya koyuyor.
Deforme Kanat Virüsü (Deformed Wing Virus, DWV), Varroa cinsinden uyuz böcekleri tarafından taşınıyor ve isminden de anlaşılacağı üzere gelişmekte olan genç arılar üzerinde kesin bir etkiye yol açıyor. Uyuz böcekleri de büyük koloni kayıplarına neden olur şekilde arı larvalarını tüketiyor. Science (Bilim) dergisinde yayınlanan bir çalışma, enfekte olmuş Avrupa bal arılarının ticaretinin yapılmasının virüsün yayılmasına nasıl neden olduğunu ortaya koydu. Çalışmanın yürütücülerinden biri olan Lena Wilfert: "Uyuz böceği taşıdığı bilinse de bilinmese de arıların artık başka bölgelere taşınmasına kesin sınırlamalar getirmek zorundayız."
Neyse ki zararlı virüslerin yayılımını kontrol altına alma olasılığı var. Arıların taşınması sürecinde zorunlu sağlık taramaları yapmak ve uyuz böcekleri açısından arılarını düzenli olarak incelemeleri hususunda arıcıları teşvik etmek, uygulamalar arasında. Deforme Kanat Virüsü Avrupa'dan Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya yayılmış olsa da yapabileceğimiz hâlâ çok şey var. Geleceğimiz, günümüzde arı popülasyonlarını sağlıklı tutma çabalarımıza bağlı.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: inhabitat.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder