20 Şubat 2016 Cumartesi

Hayat Tatlıdır (Life is Sweet, 1990)

Mike Leigh; Çıplak (Naked, 1993), Sırlar ve Yalanlar (Secrets & Lies, 1996), Hemşire (Vera Drake, 2004) ve Ömrümüzden Bir Sene (Another Year, 2010) gibi önemli filmlerle dünya genelinde birçok festivalde prestijli ödüller kazanmış, son dönem İngiliz sinemasının yüz akı yönetmenlerinden biri. Hayat Tatlıdır (Life is Sweet, 1990) ise ilk filmlerinden. Filmde, birbirine pek benzemeyen ikiz kızlara sahip tuhaf bir İngiliz çekirdek ailesinin, tuhaf aile dostlarının ve yan karakterlerin etrafında şekillenen hikâyesi anlatılıyor. Bütün absürt durumların, dramatik olanla komik olanın iç içe girişlerinin, hatta inceden yapılan sistem eleştirilerinin sonunda biz izleyicinin damağında aile olmanın ne demek olduğuna dair hoş bir "lezzet" kalıyor; üstelik bu, filmde yönetmenin kült oyuncularından Timothy Spall'ın canlandırdığı Aubrey karakterinin açtığı Fransız restoranındakilere hiç benzemeyen, gayet bilindik bir lezzet.

Filmde akvaryum, bahsettiğim bu restoranda yer alıyor ve akvaryum da restoranın kendisi gibi sıra dışı. Bu, klasik bir akvaryuma benzeyen ve içerisinde cichlid balıklarının yer aldığı ama balıkların ve dekorların, dondurulmuş saydam bir sıvıda sabit durduğu ve bu yüzden görüntüsü değişmeyen bir akvaryum. Tuhaf.


Yazan: Anıl Altın
Not: Filmde Jim Broadbent'in canlandırdığı Andy (baba) karakteri ile Stephen Rea'nın canlandırdığı Patsy karakterinin bir barda yaptıkları Arsenal ve Tottenham Hotspur muhabbeti filmin en güzel sahnelerinden biri.
Şahsen filme verdiğim not: 7 / 10
Filmin künyesi: IMDB

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder