6 Kasım 2015 Cuma

Dışarı Sıçramış Bir Balık Hayata Nasıl Döndürülür?

Akvaryumunuzda bir balığın eksik olduğunu fark etmeniz, en kötü anlardan biridir; hemen bu balığı aramaya başlarsınız ve onu yerde sertleşmiş ve kurumuş şekilde bulursunuz. Bu durumda yapmanız gerekenler:

Şaşırtıcı şekilde, kurumuş durumda bile olsa, erken teşhis balığın kurtarılmasını sağlayabilir. Ancak yerini tespit eder etmez uygulayacaklarınız, yaşaması için çok önemlidir.

Yapılması gereken ilk şey, balığı güvenli bir ortamda tekrar bir miktar suyun içerisinde koymaktır. Balığı hemen akvaryuma geri koymak, kötü bir fikirdir. Bu uygulama, kendisini tırtıklayıp ısıracak meraklı akvaryum arkadaşlarının ilgisi karşısında onu korunmasız bırakacaktır.

Yerden aldığınızda balık kaskatı olabilir. Hiçbir şekilde balığı kıvırmaya veya ‘gevşetmeye’ çalışmayın. Bu gibi bir durumda balığın içerisinde, düzelmeleri için biraz zaman gereken kasılmış ve susuz kalmış kaslar mevcuttur.

Balığı avuçlarınız içinde suya koyun ve solunum yapıp yapmadığına bakın. Eğer balık kendi kendine solunum yapıyorsa, yolun yarısını aşmışsınız demektir ama eğer solungaçlar zorlukla hareket ediyorsa veya daha da kötüsü kurumuş ve kapalı duruyorsa, balığın biraz yardıma ihtiyacı vardır.

Eğer balık hareket edemiyorsa, sizin bir süreliğine solungaç görevi görmeniz gerekecektir. Cımbız gibi ince uçlu bir alet kullanarak balığın ağzını yavaşça açın ve solungaç kapaklarını dikkatlice gevşetin.

Ağız ve solungaçlar açıldığında, solungaçlardan su geçişi yoluyla balığı canlandırmanız gerekir ve bunu yapmanın birkaç yolu vardır.

Balığı kafa motorunun ürettiği gibi güçlü su akıntısına maruz bırakmayın çünkü bu, solungaçlara zarar verecektir. Daha hafif bir akıntıya ihtiyacınız var.

Bazı akvaristler, balığın ağzından hafifçe su girişi sağlamak için bir pipet veya şırınga kullanır. Bazıları ise bazı köpekbalıkları için kullanılan ‘yutturma solunumu’nu taklit ederek, bir oyuncak arabayı hareket ettirir gibi, balığı tutup akvaryum boyunca yavaşça ileri doğru hareket ettirir.

Eğer bu ikinci yöntem uygulanacaksa, balık sadece ileri doğru hareket ettirilmelidir. Geriye doğru herhangi bir hareket, suyun solungaçlardan ters yönde girmesine ve solungaçlara zarar vermesine neden olacaktır.

Bu deneyimi yaşayan bir balık strese girecektir ve canlanma şoku, utangaç türlerin ölmesine neden olabilir veya balık zaten ölmek üzeredir.

Balık kendiliğinden solunum yapmaya başladığında onu hava motorunun çıkışına (oksijenin bol olduğu bir yere) götürün. Akvaryumun içinde bu alana yerleştireceğiniz bir yavruluk iş görecektir ama yavruluğun içine giren yoğun hava akımı, balığın dengesini bozup ölmesine de neden olabilir.

Yakın Gözlem

Eğer balık hayata dönerse, onu birkaç gün yakın gözlem altında tutmanız gerekecektir. En kötü durumdan kurtarılmış olsa bile bağışıklık sistemi pek güçlü olmayacaktır ve kolaylıkla hastalık kapabilir. Balığı gözlemleyin ve hastalık belirtilerine karşı hazırlıklı olun.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

2 yorum:

  1. İlk yavrumu yanlışlıkla lavoboya düşürmüştüm ve kurtarmak için lavoboyu kırmıştım ama nafile gidivermişti.Makaleyi okuyunca o günler canlandı gözümde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trajedik ama önemli bir duyarlılık hikâyesi. Keşke herkes tek bir can için bile olsa böyle hassas olsa. :)

      Sil