10 Kasım 2015 Salı

Apistogramma Bakımı ve Üretimi

Kakadu (Apistogramma cacatuoides) Çifti
Apistogramma Cinsine Genel Bakış

Apistogramma, Cichlidae familyasında bir cins adıdır ve tüm Apistogrammalar, Güney Amerika kıtasında yaşayan küçük cichlidlerdir. Önceleri doğal dağılımlarının çok sınırlı olduğu düşünülüyordu ama kıtanın kuzeybatı kesimlerinde; Amazon bölgesinde, Paraguay Nehri havzasında ve Parana’da da bulunmuşlardır.

Akvaryum Kurulumu

Apistogrammalar küçük balıklardır ve su kalitesi yüksek tutulabildiği müddetçe küçük akvaryumlarda da bakılabilirler. Düşük su şartlarına karşı hassastırlar ve su kalitesi daima yüksek tutulmazsa ölürler. Eğer küçük bir akvaryumda su kalitesini optimum seviyelerde tutma deneyiminiz yoksa, bunun yerine orta büyüklükte bir akvaryum kurmalısınız. Önerilen akvaryum büyüklüğü doğal olarak akvaryumda kaç balık besleyeceğinize bağlı olacaktır. Apistogramma türlerinin büyük çoğunluğu koloni oluşturur ve akvaryum, her bir dişinin kendi üreme bölgesini sahiplenebileceği kadar büyük olmalıdır. İyi dekore edilmiş bir akvaryum, dişilerin daha küçük bölgeler sahiplenmesini kolaylaştıracaktır. Bu doğrultuda ağaç parçaları, bitkiler ve kayalar kullanılabilir. Işığı gölgeleyen yüzey bitkileri özellikle olumlu sonuç verecektir. Eğer Apistogrammaları üretmek istiyorsanız, kurulumda akvaryuma testiler ve Hindistan cevizi kabukları veya diğer kovuk özellikli dekorlar koymalısınız. Testiler ve Hindistan cevizi kabukları ayrıca iyi birer saklanma yeri de olacaktır.

Dişi Apistolar birbirlerine çok benzer. Bu nedenle farklı Apistogramma türlerini aynı akvaryumda beslemek melezlenmeye sebep olabilir ve bu, istenmeyen bir durumdur.

Su Şartları

Yukarıda bahsedildiği üzere Apisto beslerken, organik atık seviyesinin gerçekten düşük seviyelerde olduğu yüksek su kalitesi şarttır. İdeal olanı, mekanik ve biyolojik filtrasyonun bulunması ve düzenli su değişimlerinin yapılmasıdır. Her hafta %30 ila %40 oranında su değişimi yapılması önerilir.

Apistogrammalar yumuşak ve asidik suları tercih eder. Beslemek istediğiniz türle ilgili olarak araştırma yapmak ve ihtiyaç duyduğu özel şartları tespit etmek iyi bir fikirdir. Genel anlamda akvaryum ortamında üretilen Apistolar, nötr seviyesine yakın pH değerine (6,5 - 7) uyum sağlayabilirken, doğadan yakalanan bireyler daha hassas olur. Eğer üretimi tetiklemek istiyorsanız, gerçekten yumuşak ve asidik suyun kullanılması önerilir ama akvaryum ortamında üretilmiş bireyler, nötr seviyeye yakın değerlerde de üreyebilir. pH değerini düşürmek için temiz yağmur suyu, ters osmozla arıtılmış su veya torf kullanabilirsiniz.

Çoğu Apistogramma türü için önerilen su sıcaklığı, 25,5 ila 26,5°C’dir.

Beslenmeleri

Akvaryumda Apistoların mutlu ve sağlıklı olmalarını istiyorsanız, onlara zengin bir menü sunmanız önerilir. Örneğin balıklarınızı yüksek kalitede ticari (pul veya misket) yemler yanı sıra artemia, su piresi ve çeşitli kurtlarla besleyebilirsiniz. Canlı yemlerin üretimi tetiklediği bilinmektedir ve bu nedenle üretmek istediğiniz balıklara canlı artemia ve su piresi verebilirsiniz.

Apistogramma nijsseni (Üstte dişi, altta erkek)
Üretilmeleri

Tetikleme

Yukarıda bahsedildiği üzere akvaryuma yumuşak ve asidik su ile canlı yemlerin ilave edilmesi, Apistolarınızı üremeye teşvik etmeniz için iyi bir yoldur. Ayrıca akvaryumda balıklar için uygun üreme alanlarının mevcut olduğundan da emin olmalısınız.

Üreme davranışı

Üreme dönemi boyunca dişiler de erkekler de parlak renklenme sergileyecektir ve hatta yumurta taşımayan dişiler bile üreme kostümlerine bürünebilir. Kur davranışı, çiftlerin yüzgeçlerini dikleştirerek ve başlarını sallayarak yan yana yüzmeleri şeklinde gerçekleşecektir. Apisto çiftlerinin ayrıca birbirlerine kuyruk salladıkları da gözlemlenmiştir. Sonrasında balıklar bir üreme yeri seçer ve yumurtalar burada dizilip döllenir.

Apistolar, kovuğun içerisine dizilen yapışkan yumurtalar yapar. Dişi, kovuğu korumaktan sorumluyken, erkek etrafı kolaçan eder.

Yumurta ve yavru gelişimi

Su sıcaklığına bağlı olarak yumurtalar çatlamadan önce iki üç günlük kuluçka süresine ihtiyaç vardır. Yumurtadan yeni çıkan yavrular, yumurta kesesinden beslenir ve serbest yüzer hâle gelmeden önce dört beş günlük bir ek gelişim göstermeleri gerekir. Bu dört beş günlük süre boyunca kovuğun içerisinde kalırlar veya ebeveyn tarafından kazılmış çukurlarda hareket ederler.

Yavrular yumurta keselerini tükettiğinde onlara mikro kurtlar ve artemia larvaları vermeye başlayabilirsiniz. İdeal olanı, yemleri bir veya iki seferde büyük porsiyonlar hâlinde vermek yerine gün boyunca azar azar sunmaktır. Yavrular büyüdükçe yemlerin parça büyüklüğünü artırabilirsiniz.

Arta kalan yemler sudan olabildiğince çabuk şekilde alınmalıdır ve su kalitesini yüksek tutmak için düzenli olarak su değişimi yapmak çok önemlidir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: aquaticcommunity.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder