4 Haziran 2015 Perşembe

Canlı Kayalarla Akvadizayn Yapmak

Canlı kayalar, deniz akvaryumlarına güzellik ve fayda katan önemli bir unsurdur. Canlı kayalarla akvadizayn yapmak, güvenli ve istikrarlı bir deniz ortamının kurulmasına katkı sağlar. Balıklar için doğal besin kaynağı olurlar, artıkların işlenmesine yardım ederler, canlı mercanlar veya dekorasyonlar için temel oluştururlar ve utangaç ya da korkmuş balıklar için saklanma yerleri sağlarlar.

Estetik açıdan "sucul manzara" algısı yaratmak için aşağıdakiler dikkate alınmalıdır:

* İlham almak için diğer akvaryumların veya doğal resif fotoğraflarına göz atın. Ne çeşit materyale ihtiyaç duyacağınızı belirlemek için inşa öncesinde kâğıt üzerinde çizimler yapın.

* Canlı kayaları; boruları, ısıtıcıyı ve diğer akvaryum malzemelerini gizleyecek şekilde, stratejik olarak yerleştirebilirsiniz.
   
* Uygun parçaları elde edebilmek için bir çekiç ve keski ve hatta matkap yardımıyla kayaların şekillerini ve büyüklüklerini değiştirebilirsiniz.

* Bakım sırasında oluşabilecek devrilme ihtimallerini ortadan kaldırın. Sabit ve kalıcı yapılar oluşturmak için kayaları birbirlerine plastik iplerle bağlayın veya uygun bir yapıştırıcıyla yapıştırın.

* Büyük ve görünümü güzel olmayan parçaları dayanak olarak kullanın; bu dayanağın üzerine ve etrafına dekoratif ve ilginç parçalar yerleştirin.

* Biyoçeşitliliği arttırmak için farklı tipte canlı kayalar kullanın.

* Dizaynınızda mercanların ve bitkilerin gelişimlerine olanak sağlayacak şekilde yeterli boşluklar bırakın.

* Bölüntüsüz parçaların akvaryumun camına dayalı olmasından kaçının. Bakım açısından, akıntının etki edebileceği boşlukların olması önemlidir.

* Balıkların, aralarında yüzmeleri veya güvenlik açısından saklanmaları için doğal görünümlü kuytu köşeler, kovuklar ve çıkıntılar yaratın. Akvadizayn yapmanın tek bir yolu olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Yaratıcı olun ve süreçten keyif alın. Son olarak elbette ki kullanmadan önce canlı kayaların sağlıklı olduklarından emin olun.

Soru: Olabildiğince doğal bir görünüm oluşturmak için canlı kayaları nasıl yerleştirebilirim?

Cevap: Merkezde kümeleme, at nalı görünümü verme, üçgen bir bölge oluşturma ve hatta aralarında dar kanallar bulunan su altı adacıkları yaratma, canlı kayalarla akvadizayn yapmanın ideal şekilleridir. Esas düşünce, doğayı taklit etmek olmalıdır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: drfostersmith.com
İlgili makale: Nano Resif Akvaryumu için Canlı Kaya Seçimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder