5 Haziran 2015 Cuma

Akvaryum Bitki Sağlığı Rehberi

Bitkili akvaryumda mineral eksiklikleri, bitkilerin ve üzerlerindeki belirtilerin gözlemlenmesi yoluyla tespit edilebilir.

Magnezyum, azot, fosfat ve potasyum mobil besinlere; kalsiyum ve demir ise mobil olmayan besinlere örnek olarak gösterilebilir.

Mobil besinler, eksiklikten kaçınmak için bitki tarafından hareket ettirilebilirken, mobil olmayan besinlerdeki eksikliğin etkileri hemen gözlemlenebilir.

Eksiklik belirtileri:



Ek değerlendirmeler:

Karbondioksit (CO2)

CO2 eksikliğinin olası kaynağı, iyi havalandırılan bir akvaryum olabilir. Hava taşları veya yüksek yüzey akıntısı, CO2’nin dağılmasına neden olabilir.

Fazla CO2 ise zayıf aydınlatmanın (İyi aydınlatma, CO2’nin bitkiler tarafından alınmasını kolaylaştırır) veya akvaryuma aşırı CO2 zerk edilmesinin sonucu olabilir.

Taban Malzemesi Sorunları

Eğer su yüzeyinde çalkantılı hava baloncukları tespit ediliyorsa, taban malzemesi gevşek de olabilir, sıkı da. Bu ayrıca taban malzemesinin eski veya yenilenme ihtiyacı olduğunun bir işareti olabilir.

Su Sıcaklığı

Su soğuksa, bitkilerin gelişimi duracaktır ve bitkiler ölmeye başlayacaktır. Yüksek sıcaklıklarsa küçük yapraklarda ve yaprakların arasında büyük açıklıklara yol açacaktır.

Aydınlatma

Işık, fotosentez için gereklidir. Yetersiz ışık gücü veya özelliğini kaybetmiş ampuller, bitki gelişimini sekteye uğratacaktır. Böyle bir durumda bitkiler, küçük soluk yeşil yapraklarıyla birlikte zayıf bir görünüm sergiler. Işığa daha yakın olan bitkiler, daha az etkilenecektir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: algone.com
İlgili makaleler: 1) Bitkili Akvaryumlarda Düşük Bitki Gelişimi Sorunu
2) Bitkili Akvaryumlarda Karbondioksitin Önemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder