5 Haziran 2015 Cuma

Fransa'da Yeni Çatılar, Bitkiler veya Güneş Panelleri ile Donatılacak


Fransa’da geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren bir yasa, ticari alanlarda kurulan yeni binaların çatılarının kısmen ya bitkilerle ya da güneş panelleriyle kaplanmasını zorunlu kılıyor.

Yeşil çatılar, binanın kış aylarında ısıtılması ve yaz aylarında soğutulması için gerekli enerji miktarının azaltılmasına yardımcı olan bir izolasyon etkisine sahip. Yağmur sularını tutup su akıntısı sorunlarını azaltıyorlar ve ayrıca kuşlara, bu şehir ormanında yuvalamaları için yer sağlıyorlar.

Fransız çevreci aktivistler ilk başta, yeşil çatıların tüm yeni çatıların tamamını kaplamasını zorunlu kılan bir yasanın geçmesini istediler.

Ancak kısmen kaplanan çatılar, yine de iyi bir başlangıç oldu ve hâlâ doğru yönde atılabilecek büyük bir adım var.

Bazı kişilerse, yenilenebilir enerjiyle donatmalarına yardımcı olacak şekilde iş sahiplerine güneş panelleri kurma şansı verdiğinden, yürürlüğe giren yeni yasanın esasen daha iyi olduğunu savunuyorlar.

Yeşil çatılar şu anda Almanya ve Avustralya’da ve Kanada’nın Toronto şehrinde oldukça popüler. Toronto şehrinde tüm yeni endüstriyel ve yerleşime müsait binaların yeşil çatılarla donatılmasını zorunlu kılan yasa, 2009 yılında yürürlüğe girmişti.

Yeşil Çatıların Faydaları

Yeşil çatıların beraberinde getirdiği birçok fayda vardır. İşte birkaçı:

- Yatırım fırsatlarını artıracak şekilde binalara doğal güzellik ve önemli estetik gelişim katarlar.

- Geri dönüştürülmüş malzeme kullanımıyla su geçirmez yapıların ömrünü ve daha az kullanım üzerinden ısıtma, havalandırma ve soğutma sistemlerinin ömrünü uzatarak, alanın daha verimli kullanılmasına yardımcı olurlar.

- Yağmur suyu idaresine destek sağlarlar çünkü su, toprak tarafından emilip bitkiler tarafından alınır ve sonrasında terleme ve buharlaşma yoluyla tekrar atmosfere döner. Yeşil çatılar ayrıca yağmur suyunu muhafaza edip su sıcaklığını ayarlar ve akıp giden su için doğal filtre görevi görürler. Suyun akıp gitme zamanını geciktirirler ki bu, yoğun dönemlerde kanalizasyon sistemlerinin üzerindeki baskının azalmasına neden olur.

- Yeşil çatılardaki bitkiler, havadaki kirleticileri ve diğer atmosferik birikimleri tutmada harika bir rol üstlenir. Bitkiler ayrıca zararlı gazları da filtreler.

- Yeşil çatılar, alanların genellikle sınırlı olduğu yoğun şehirlerde hobi bahçeleri, ticari alanlar ve eğlence alanları için yeni yerler oluşturur.

Fransa kesinlikle doğru yolda ama potansiyel faydaların tamamından faydalanmak amacıyla bu harika fikri benimseyen Kuzey Amerika’da ve hatta dünya genelinde olduğu gibi, inşa edilen tüm yeni binalar için bir yükümlülük getirilmeli.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: csglobe.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder