12 Mart 2015 Perşembe

Acanthastrea Mercanlarının Bakımı

Acanthastrea cinsinden mercanlar, bakımı kolay olan popüler LPS (Büyük Polipli Sert) mercanlardır. Geçtiğimiz yıllarda oldukça popüler olması nedeniyle, Avustralya kökenli Acanthastrea lordhowensis türünün tüm renk biçimleri yaygın olarak toplanmaktadır. Acanthastrea lordhowensis muhtemelen en fazla satılan tür olsa da akvaryumlarda bakılan tek Acanthastrea türü değildir. Acanthastrea echinata da yaygın olarak bulunur ve Acanthastrea bowerbanki ve Acanthastrea maxima türleri de zaman zaman toplanmaktadır. Bakım, tüm türler için aynıdır ve bunlar genel olarak, en dayanıklı ve en renkli LPS mercanlardan bazılarıdır.

Doğru ekipmanla üretilmeleri de oldukça kolaydır. Polipleri arasından dikkatlice kesmek, en iyi sonucu verecektir ve bu işlem, renkli cam kesiminde kullanılan el (hobi) motoru veya elmas uçlu testere kullanılarak yapılabilir.

Bakım seviyesi: Düşük ve orta seviye.

Agresifliği: Orta ve yüksek seviye. Görece güçlü bir ısırığı vardır ve etrafındaki mercanlara saldırmada kullanmak üzere süpürücüler üretebilir.

Aydınlatma gereksinimleri: Orta seviye. Orta seviye aydınlatma altında tamamen açılması ve klasik ‘kabarık’ görünümüne ulaşması daha olasıdır ama güçlü aydınlatmaya da zamanla uyum sağlayabilir.

Akıntı seviyesi: Düşük ve orta seviye.

Akvaryuma yerleştirilmesi: Alt ve orta seviye.

Su kalitesi: Çoğunlukla mükemmel olmayan su şartlarına uyum sağlayabilir ama aşırı yüksek besin seviyeleri, birtakım güzel renk değişimlerine neden olur. İskelet gelişimi için, uygun kalsiyum ve magnezyum seviyeleri devam ettirilmelidir.

Özel notlar: İyi beslendiklerinde ideal görünümlerine ulaşırlar. Uygun büyüklükte hayvansal besinler, haftada en az birkaç defa sunulmalıdır. İyi beslenen mercanlar, şaşırtıcı derecede çabuk büyüyebilir ve kısa zaman içinde akvaryumda kendilerini belli ederler.


Kaynak: pacificeastaquaculture.com
Çevirmen: Anıl Altın
İlgili makale: Sert Mercanlar için Rehber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder