7 Nisan 2015 Salı

Yangtze Nehri'nin Sucul Ekosistemi Çökmenin Eşiğinde

Yeni bir rapora göre Çin’de Yangtze Nehri’nin yukarı (kaynağa yakın) kesimlerindeki sucul ekosistem, çökmenin eşiğinde.

Aşırı balık avcılığının yanı sıra, hidroelektrik santrali binalarının, temel nedenlerden biri olduğu söyleniyor.

Tarım Bakanlığı’na bağlı Yangtze Nehri Balıkçılık Kaynakları Yönetim Komitesi ofisi ve WWF; Tongtian, Jinsha ve Chishui Nehirlerine odaklanarak Yukarı Yangtze’de on iki günlük bir çalışma düzenlediler.

Sonuçlar, dört temel balık türünde balık sayısının 1950’lerdeki 30 milyardan şu anda 100 milyonun altına düşmesi ve ayrıca, 143 balık türünden geriye sadece 17’sinin kalmasıyla birlikte, oldukça iç karartıcı.

Buna ek olarak, Yangtze Nehri Balıkçılık Kaynakları Yönetim Komitesi başkanı Zhao Yimin’e göre, Yüzgeçsiz Yunus (Neophocaena phocaenoides) gibi bazı türlerinse nesilleri tükenmiş durumda.

Yangtze’nin başlıca kollarından biri olan Jinsha Nehri üzerinde yirmi beş hidroelektrik santralinin yapılması planlandı. Bu barajlar, Yangtze’nin 2.308 km.lik kolu boyunca 100 km. aralıklarla yapılacak ve hepsi birlikte, Çin’in devasa boyutlardaki ve kapasite açısından (22.500 MW) dünyanın en büyük elektrik santrali olan Üç Boğaz Barajı’nın ürettiğinin dört katına eşit bir güç sağlayacak.

Rapora göre bu uygulama, Yangtze’nin kolunu bir dizi su deposuna çevirecek ve tortu akışının kesilmesine yol açacak.

Zhao: “Uygulama, nehri bölümlere ayıracak ve beraberinde türler ve su kalitesi için yıkıcı bir etki getirerek sucul çevreyi tamamen değiştirecek.”

Balıkçılık kaynaklarının ciddi şekilde bozulmasını onarmak için araştırmacılar, tüm nehir boyunca balıkçılığa yasak getirilmesini öneriyorlar ama Zhao, hayatlarını balıkçılıktan kazanan kimselerin zararlarının karşılanması gibi birçok meseleyi kapsayacağından, bunun uygulanmasının zor olduğunu söylüyor.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder