2 Nisan 2015 Perşembe

Discus Yavru Bakımı, Memelilerin Yavru Bakımına Benziyor

Yeni bir araştırmaya göre Discus (Symphysodon spp.), diğer balıklardan ziyade, daha çok memelilere benzeyen bir ebeveyn bakımı uyguluyor.

Üreyen Discusların vücutlarında yavrularını beslendikleri bir mukoza tabakası oluşturdukları iyi biliniyor ama Jonathan Buckley ve bilim adamı arkadaşlarının, bir üreme döngüsü boyunca mukoza bileşimi ve ebeveyn-yavru ilişkisi üzerinde çalışma yapmalarına değin, bu durumun emziren memelilerle yakın benzerlikler gösterdiği açığa çıkarılmamıştı. Bu çalışmaları, Deneysel Biyoloji dergisinde (the journal of Experimental Biology) yayınlandı.

Bilim adamları, akvaryumda (erkek ve dişi arasında) ebeveyn bakımının dağılımına ve yavruların ebeveynleri üzerindeki dağılımlarına ve aynı zamanda yavruların büyüme hızlarına bakarak, ebeveynlerin ve yavrularının davranışlarını gözlemledi. Sonrasında, üreme döngüsü öncesinde ve üreme döngüsü sırasında, hem akvaryum ortamındaki hem doğal ortamdaki Discuslardan mukoza örnekleri topladılar ve bunları analiz ettiler. Bu analizde mukoza örneklerindeki toplam protein, kortizol, immunoglobulin ve sodyum, potasyum ve kalsiyum konsantrasyonları ölçüldü.

Bilim adamları, Discus yavrularının, dördüncü haftadan sonra ebeveynleriyle belirgin ölçüde daha az vakit geçirdiklerini ve ebeveynlerin, ikinci haftadan sonra belirgin ölçüde daha az bakım yaptığını (ebeveynlerin daha sık yavrulardan uzakta yüzdüğünü ve yavruların, beslenme sonrasında aktif yüzmeleri gerektiğini) buldular.

Ayrıca, yavruların büyüme hızının zamanla arttığı, 12. ila 15. günde zirve yaptığı ve sonrasında yavaşça azaldığı bulgusuna da ulaştılar.

Sütten kesilme süreci

Bilim adamları: “Birinci ve ikinci haftada yavrulara yakın ilgi şeklinde görülen ebeveyn davranışından, üçüncü ve dördüncü haftada ebeveynlerin yavru bakımını aşama aşama azaltmaları şeklinde ortaya çıkan davranışa doğru olan değişim, birçok kuşta ve memelide gözlemlenen döneme benzer bir uzaklaşma ve sütten (bakımdan) kesilme sürecini işaret ediyor.”

Bilim adamları ayrıca, üreme döngüsü sırasında mukoza bileşimindeki değişikliği de belgelediler. Ebeveynlerin mukozalarındaki immunoglobulin seviyeleri, yumurtalar dizildiğinde belirgin ölçüde artıyor ve yavrular serbest yüzer hale geldiğinde en yüksek seviyeye ulaşıyor. Bilim adamları bunun, memelilerde doğumdan sonraki ilk süte karşılık geldiğini düşünüyorlar.

Mukozadaki protein içeriği de üreme döngüsü sırasında değişiklik gösterdi; yumurtalar dizildiğinde belirgin ölçüde arttı ve yavrular büyüdükçe azalarak, ikinci ve üçüncü haftalarda en düşük seviyelere geldi.

Bilim adamları, Discus ebeveynlerinin mukozalarında bulunan protein ve immunoglobulin seviyelerindeki değişimin, memeli hayvanların sütünde görülen değişikliklere benzer şekilde, hormonal bir düzenlemeyle gerçekleştiğine inanmaktadırlar.

Bilim adamları: “Discus balığının üreme stratejisi, diğer balık türlerine nazaran memeliler ve kuşlarla daha çok benzerlikler göstermektedir.”


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Discus Mukozasında Ne Var?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder