2 Nisan 2015 Perşembe

Eski Bir Tahıl Ambarı, Harika Bir Eve Dönüştürüldü

Evim güzel evim algısını düşündüğünüzde, 1950’lerden kalma bir tahıl ambarında yaşamak muhtemelen aklınıza gelmez ama gelin şimdi bu yenilenip eve dönüştürülmüş göz alıcı ambara bir göz atın; farklı bir tondan şarkı mırıldanmaya başlayabilirsiniz. Mimar Christoph Kaiser, içerisinde yaşayacak çiftin favori konuları olan "küçük ev" ve "uyarlamalı yeniden kullanım" konseptlerini bir araya getirdi ve kullanılmayan bir tahıl ambarını, düşük maliyetli ve sıcak bir yuvaya dönüştürdü. ABD'nin Arizona eyaletinde, Phoenix şehir merkezinde konumlandırılan bu alışılmadık ve modern 32 metrekarelik ev, kısıtlı karbon kullanım alanıyla öne çıkıyor.

Kaiser, 1955 yılı yapımı kullanılmayan tahıl ambarını Kansaslı bir çiftçiden internet üzerinden satın aldı ve ambar, Arizona’ya getirildi. Ambarın yeniden birleştirilmesi süreci esnasında, el yapımı kapıların ve pencerelerin eklenmesi ve ambar duvarları ile evin iç bölümü arasına 25 cm.lik sprey köpük yalıtımının uygulanması gibi temel tadilat yapıldı. Oluklu çelik dış kaplama, çöl güneşinin sıcağını yansıtması ve tarihi Amerikan kırsal mimari karakterini anımsatması için beyaza boyandı.

Kaiser, standart bir dörtgen yaşam alanı yaratmaktansa, kendisini ambarın dairesel biçimiyle uyumlu bir kavisli ahşap ve siyah çelik iç yapı tasarlama konusunda zorladı. Genç mimar, temel ahşap iç mekân malzemesi olarak, ceviz ağacından yapılma 350 $’lık hurda bir döşeme kaplaması kullanarak ve sandalyeler haricinde mobilyaların neredeyse tamamını özel olarak tasarlayarak maliyeti düşük tuttu. Evde spiral bir merdivenle çatı katındaki yatak odasına çıkılıyor ve ambarın tepesindeki açılır kapanır tavan penceresinden odaya doğal gün ışığı giriyor.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: inhabitat.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder