13 Şubat 2015 Cuma
Sürü Balıkları, Daha Büyük Sürülerde Kendilerini Daha Rahat Hissediyor
Sürü balıklarının kendilerini en fazla büyük sürülerde rahat hissettiklerine dair yaygın bir balık bakımı bilgisi vardır ancak bu bilgi, bugüne kadar bilimsel olarak test edilmemişti.
Amelia Saxby ve bilim adamı arkadaşları, Uygulamalı Hayvan Davranışı Bilimi (Applied Animal Behaviour Science) dergisinde yayınlanan bir çalışmaya imza attılar. Çalışmada, grup büyüklüğünün davranışlara ve genel sağlığa etkisi inceleniyor ve şu dört yaygın akvaryum balığı türü yer alıyor: Melek Balığı (Pterophyllum scalare), Neon Tetra (Paracheirodon innesi), Kaplan Barb/Tetrazon (Puntius tetrazona) ve Kardinal Balığı (Tanichthys albonubes).
Bilim adamları birkaç hipotezi test ettiler:
• Grup büyüklüğü arttıkça, Neon Tetralar ve Kardinal Balıkları daha doğal davranışlar sergiler (ve genel sağlıkları da artar).
• Grup büyüklüğünün artması, Melek Balıklarını etkilemez.
• Grup büyüklüğünün artması, Tetrazonların diğer türlere karşı olan agresifliklerini azaltır ve genel sağlıklarını artırır.
Bilim adamları, deneyler için farklı sayılarda balıkları 10 litrelik akvaryumlara yerleştirdiler.
Neon Tetralar ve Kardinal Balıkları için, akvaryum başına bir, iki, beş ve on birey düşecek şekilde düzenleme yapıldı.
Melek Balıkları için akvaryum başına bir, iki, üç ve beş, Tetrazonlar içinse bir, beş ve sekiz birey kullanıldı.
Sonrasında bilim adamları, bir video kamera ile günde üç defa yirmişer dakikalık çekimler yaparak balıkların davranışlarını kaydettiler.
Bilim adamları, birkaç farklı tipte davranışı not aldılar: Ani hareket (izlenmeyi veya huzursuzluğu gösteren, bir genel sağlık düşüklüğü işareti), bitişiklik/yakınlık durumu (sürü olma davranışını ölçmek) ve beslenme gecikmesi (genel sağlık düşüklüğünü gösteren yeme karşı ilgisizlik).
Elde ettikleri verilerin istatistiksel analizinden sonra bilim adamları, Neon Tetraların ve Kardinal Balıklarının daha geniş gruplarda daha az agresiflik ve ani hareket sergiledikleri bulgusuna ulaştılar.
Sürü olma davranışı en fazla onlu gruplarda ortaya çıktı ve bilim adamları, agresiflik ve ani hareket azalışını yüksek yoğunluklu sürü olmanın bir sonucu olarak gördüler.
Melek Balıkları ve Tetrazonlar için de sürü olma eğilimi, daha geniş gruplarda arttı ama agresiflik veya ani hareket davranışının bununla bir ilgisi olduğu belirlenmedi.
Bu durumda, kullanılan grubun agresiflik azalışının oluşması için çok küçük kalmış olabileceği ihtimali üzerinde duruldu.
Bilim adamları ayrıca Neon Tetralarda, Kardinal Balıklarında ve Melek Balıklarında, grup genişledikçe beslenme gecikmesinin azaldığını buldular; bu durum Tetrazonlar için geçerli değildi.
Sonuçlar, “akvaristler arasındaki tavsiyelerle büyük ölçüde uyumlu” olarak değerlendirildi.
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmen: Anıl Altın
Çevirmenin notu: Çalışmada keşke daha büyük akvaryumlar da kullanılıp, daha fazla bireyin bulunduğu sürüler de oluşturulsaydı... Ancak yine de açıkça görülüyor ki balık sayısı arttıkça, bunun olumlu etkileri artıyor. Sürü balıklarıyla ilgili genel bir kural olarak, kişisel akvaryumlarımızda birey sayısını olabildiğince fazla tutmamız gerektiğini düşünüyorum.
Etiketler:
Akvaryum
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder