29 Eylül 2014 Pazartesi

Dişi Balıklar, Erkekleri Etkilemek için Yüzgeçlerini Kullanıyor

Biyologlar ilk defa, karşı cinsi etkilemek için süslü yüzgeçler geliştirenlerin sadece erkekler olmadığını ortaya koydular.

BMC Evolutionary Biology (BMC Evrimsel Biyoloji) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Pelvicachromis taeniatus türünden erkek cichlid, daha büyük karın yüzgecine sahip dişileri tercih etmektedir ve bu tercih, dişilerin gittikçe vücut büyüklükleriyle orantısız karın yüzgeçleri geliştirmesine neden olmaktadır.

Araştırma öncesinde yaygın olarak, dişi cichlidlerdeki yüzgeç büyüklüğü ve süslülüğünün sadece hareket etme veya yumurtaların yerleştirilmesi açılarından önemli olduğu ve herhangi bir sosyal işlevinin bulunmadığı düşünülüyordu.

Araştırma ayrıca aşırı büyük bir yüzgecin evrimsel gelişiminin, sadece üreme verimliliğine ilişkin bir işaret olarak kur amacına hizmet etmediğini, ayrıca dişiler arasındaki çekişmelerde de işe yarayabildiğini göstermektedir. Daha büyük bir karın yüzgecine sahip olmak, dişilerin birbirlerini tartma esnasında belli avantajlar getirebilmektedir.

Deneyler, Kamerun’daki Moliwe Nehri’nden yakalanmış vahşi bireylerden üretilen balıklar kullanılarak, laboratuvar ortamında yürütülmüştür.

Deneysel standardizasyonu sağlamak için, erkekler için yapay uyarıcılar oluşturmak üzere bilgisayar animasyonları kullanılmıştır. Erkekler, daha büyük karın yüzgecine sahip dişi animasyonlarına daha çok ilgi duymuştur ve sonuçta bu durum, daha büyük karın yüzgecine sahip dişilerin, erkeklere küçük karın yüzgeçli dişilere göre genetik olarak daha yüksek kaliteye veya yavrularına daha iyi bakabilme becerisine sahip olduklarını işaret ettiklerini göstermektedir.

Evrimsel bir bakış açısından hareketle bu araştırma, hem cinsel seleksiyonun hem doğal seleksiyonun böyle bir süslülüğün gelişiminde rol oynayabildiğini ortaya koyması açısından ilgi çekicidir.

Cinsel seleksiyon, gösterişli bir karın yüzgecinin gelişimini cesaretlendirmekte, doğal seleksiyon ise avcılardan kaçmak için yeterli bir becerinin sürdürülmesi açısından yüzgeç büyüklüğünü kısıtlamaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Son bölümde anlatılmak istenen, erkeklerin tercihlerine bağlı olarak dişilerin karın yüzgeçlerinde gelişim olduğu ama bu gelişimin, iyice büyüyen karın yüzgeçleri nedeniyle avcılardan kaçma becerileri azalan dişilerin ortadan kalkmasıyla belli bir denge noktasında kaldığıdır. Doğada birçok alanda bu denge noktalarını görmek mümkündür ve ister bilimsel, isterse de dinî açıdan yaklaşımda bulunulsun, bu durumları keşfetmek hayranlık uyandırıcıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder