6 Eylül 2014 Cumartesi

Cam Akvaryum mu, Akrilik Akvaryum mu?

Balık bakmaya karar verdiğinizde nasıl bir akvaryum alacağınız, üzerinde ilk düşünmeniz gereken konuların başında gelir. Bu; ne kadar para harcayacağınıza, hangi tür bir akvaryumun uygun olduğuna ve nasıl bir akvaryuma ihtiyacınız olduğuna bağlı bir durumdur. Cevaplamanız gereken sorulardan biri, alacağınız akvaryumun cam mı, yoksa akrilik mi olacağıdır.

Aralarındaki farklar nelerdir?

Her iki maddenin de farklı özellikleri vardır. Yeni başlayanlar için cam çok daha ucuz ve yaygın olmasıyla öne çıkar.

Akrilik de yaygınlaşmaya başlamıştır ama cam, akvaryum yapımında kesinlikle hâlâ temel bileşen olarak düşünülmektedir. Bunun nedeni muhtemelen camın ucuz, kolay erişilebilir ve çok daha uzun zamandır kullanılıyor olmasıdır. Camdan yapılmış bir akvaryum, akrilikten yapılmış akvaryuma göre çok daha ucuz olacaktır. Cam, akriliğe göre daha serttir ve çizilme açısından daha dayanıklıdır. Bununla birlikte camın akriliğin esneyebildiği ölçüye ulaşması mümkün değildir. Ayrıca cam, akrilikte olduğu kadar dış darbelere karşı koyamayacak şekilde daha kırılgan bir yapıya sahiptir.

Cam, akriliğe göre belirgin ölçüde daha ağırdır ve ışığın daha fazla kırılmasına neden olur. Bunun anlamı, akrilik akvaryumların daha hafif ve daha net görünümlü olduğudur. Akrilik akvaryumlar daha kolay çizilir; mümkün olmasına rağmen, çiziklerin giderilmesi kolay değildir. Onarım açısından, cam akvaryum daha kolaydır ama zorlu bir süreç olduğundan, çizik camı dikkatlice kırarak, yeni bir cam takmak suretiyle sorunu giderebilirsiniz. Ancak bu, kolay bir uygulama değildir; dikkatli şekilde yapılmalıdır ve tamamlandığında, suyla doldurmadan önce sızıntılar için kontrol edilmesi önemlidir.

Akriliğin cama göre en belirgin avantajı, esneme kolaylığıdır ve bu nedenle kavisli akvaryumlar çoğunlukla akrilikten yapılır; akrilik, cam gibi ışığı kuvvetli şekilde kırmayacaktır. Kavisli akvaryumların camdan yapılamayacağı doğru değildir, bu sadece yaygın bir uygulama değildir. Akrilik akvaryumlar daha güzel, keskin ve parlak görünüme sahip olur.

Başka bir avantaj da çok büyük bile olsa bir akrilik akvaryumun fazla ağır olmamasıdır. Eğer satın alabilecekseniz ve çizilme ihtimali pek yoksa, akrilik akvaryumlar kesinlikle iyi bir fikirdir. Diğer taraftan cam akvaryumlar daha ucuz ve kolay erişilebilirdir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: fao.com.au

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder