1 Temmuz 2014 Salı

Görünmezlik Geni Keşfedildi

Balığın rengini çevresine uyum sağlayacak şekilde değiştirmesine ve avcılara ve avlara karşı "görünmez" olabilmesine yardımcı olmada önemli rol oynayan bir gen keşfedildi.

ABD, Tennessee'deki Vanderbilt Üniversitesi'nden araştırmacılar, vücut ağırlığının düzenlenmesi ve pigmentasyon üzerinde güçlü etkileri bulunan yeni bir grup gen keşfettiler.

Gene agRP2 adı verildi ve gen, binlerce balık türünün sadece beyin epifizi içerisinde bulunuyor.

Araştırma projesi yöneticisi Roger Cone: "Başlangıçta açlık hissini günlük olarak düzenleyen bir şey bulduğumuzu düşünmüştük; bu, açlık hissini gece değil gündüz ortaya çıkaran bir mekanizmadır. Ancak, çalışmalar ilerledikçe bunun balığın hızlı pigment değişiklikleri sayesinde çevresine uyum sağlamasıyla bağlantılı olan agouti proteini olduğunu keşfettik."

Bu kamuflaj özelliği, ayrıca memelilerde de gözlemlenir ama memelilerde daha yavaş bir süreç olarak işler. Örneğin kutup tavşanının postu yazın kahverengi, kışın ise kara uyum sağlayacak şekilde beyaz olur. Memelilerin aksine balıklarda, amfibilerde ve sürüngenlerde derinin rengi, çevresel değişikliklere göre çok kısa sürelerde değişebilir.

Bu gen,  adını memelilerde çizgili 'agouti' deseninin ortaya çıkmasında etkin rol oynamasından alan 'agouti' gen familyasının üçüncü üyesi olmuştur. Önceki çalışmalarda diğer iki agouti geni, insanlarda keşfedilmişti; bir tanesi derinin ve saçın renginin belirlenmesine yardım eder, diğerinin ise açlık refleksini uyarmasıyla obezitede ve diyabette önemli rol oynadığı düşünülür.

Roger Cone: "Bir arada, çok amaçlı agouti proteinleri ve melanokortin reseptörleri, vücut ağırlığının düzenlenmesine, memelilerin postlarında şeritli desenlenmelere ve hatta insanlarda kızıl saçlara neden olur."

Bu çalışmalar, agouti proteinlerinin birçok balık türünde kamuflaj mekanizmasını ortaya çıkaracak şekilde işlevsellik üstlendiğini ortaya koymuştur.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Agouti ayrıca Orta Amerika'da, Karayipler'de ve Güney Amerika'nın kuzeyinde yaşayan ve farklı türleri olan kemirgen bir memelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder