2 Temmuz 2014 Çarşamba

Discus Mukozasında Ne Var?

Discus ve diğer bazı cichlidler, yavrularını beslemek için mukoza salgısı üretir. Peki bunu neden yaparlar ve mukozanın içinde yavruların gelişmesine yardımcı olan ne vardır?

Discus ve Uaru gibi diğer bazı Güney Amerika cichlidleri, kuluçkadaki yavrularını beslemek için mukoza salgısı üretir.

Bu sütsü salgı, yumurtlama sırasında oluşturulur; ancak yakın zamana kadar bilim adamları mukozanın içinde ne olduğunu bilmiyordu.

Mukoza salgısı, Symphysodon cinsinden discusların hem erkeğinin hem dişisinin derisindeki epidermis tabakada yer alan hücreler tarafından üretilir.

Geçmiş araştırmalar göstermiştir ki üreme dönemi olsun veya olmasın, discusun mukoza salgısında 18 farklı protein bulunmaktadır ve bunlara yavru büyütme döneminde 17 protein daha eklenir.

Mukozadaki bu proteinlere, kuluçka süreci sırasında enerji hazırlanımı, hücrelerin üretimi ve onarımı, stres azaltımı ve korunum için kullanılan fruktoz bifosfat aldolaz, nükleosit difosfat kinaz ve ısı-şok proteinleri (heat shock proteins) dahildir. Ayrıca antioksidanlar da bulunur.

Ancak, belki de en anahtar bileşen, şeker bağlayıcı bir proteindir (sugar-binding protein) ve bu proteinin hem ebeveynler hem yavrular için bakteriyel enfeksiyonlar karşısında koruyucu rol üstlendiği düşünülmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Discus Yavru Bakımı, Memelilerin Yavru Bakımına Benziyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder