Brezilyalı bilim adamları Vivian Kadry ve Rodrigo Barreto tarafından yapılan ve Neotropical Ichthyology (Neotropikal Balık Bilimi) dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre daha mutlu bir yuva, cichlidleri daha dost canlısı yapıyor.
Bilim adamları, araştırmada tür olarak İnci Cichlidi (Geophagus brasiliensis) kullandılar ve zenginleştirilmiş çevrelerin, var olan canlının kaynak açısından zengin bir çevreyi fakir bir çevreye göre daha şiddetli savunmasına neden olur şekilde söz konusu alanın değerini arttırdığı hipotezini test ettiler.
Cichlidler, iki farklı akvaryum kurulumuna yerleştirildi. İlk kurulumda iki kaya ve bir plastik bitki dekoru ile zenginleştirilmiş bir çevre bulunuyordu ve ikinci kurulum ise cama cam akvaryumdu.
Bilim adamları, benzer büyüklükteki balıklar eklenmeden önce, ortamı benimseyip sahiplenmeleri için akvaryumlara birer balık yerleştirdiler; burada amaç, balıklar arasında bazı agresif davranışların tespit edilip değerlendirilmesiydi: Isırma, yanlamasına itme, kovalama veya ağız ağıza mücadele.
Sonuçlar, cama cam akvaryumlardaki tüm balıkların belli agresif hareketlerde bulunduğunu ama zenginleştirilmiş akvaryumdakilerin sadece yarısının bunu yaptığını ortaya koymuştur.
Bölge kalitesinde artış olmasının daha az kavgaya veya daha barışçıl bir ortama yol açması durumu, bölgesi içerisinde azalan görüşü ile birlikte balıkta enerji kullanımının artacak olması varsayımı ile ilişkilendirilmektedir.
Bu enerji kullanımındaki artış nedeniyle balık, en ideal strateji olarak, daha az agresif olmayı ve barışçıl bir ortamı tercih etmektedir.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Makaleden açıkça anlaşılıyor ki enerjilerini daha tasarruflu kullanmak üzere balıklar, dekorasyon açısından daha zengin akvaryumlarda agresif tutum sergiledikleri mücadelelere daha az girmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder