11 Mayıs 2015 Pazartesi

Sandalye, Masa ve Lamba Yetiştiren Adam

Gavin Munro sadece ağaç yetiştirmiyor, onun amacı mobilya yetiştirmek. Geleneksel yöntemlerle bir parça mobilya yapmak, eğer ağacın gelişme zamanını hesaba katarsanız, on yıllar sürebilmektedir. Ya ağaç gelişimini bu sürece dâhil edebilseniz? Ağacı istediğiniz şekilde büyüterek, hızarlar ve diğer ağaç kesme ekipmanı için gerekli olan yakıt harcamasından kaçınabilir ve mobilya yapmak için ihtiyaç duyulan aletleri düşünmek zorunda kalmazsınız. İşte mobilya tasarımcısı Gavin Munro’nun aklında olan şey de tam olarak bu.

Süreç basit. Fidanları dikin ve sulayın. Ağaçlar büyüdükçe, onları uygun şekilde yetiştirin ve aşılayın. Yetiştiklerinde ise onları kurutun ve tasarımcı dokunuşlarıyla biçimlendirin.

İngiltere Derbyshire’da yaşayan Munro, kendi tasarladığı plastik kalıpları kullanarak, mobilya yapmanın daha basit ve sürdürülebilir bir yolunu buldu. Munro’ya göre bu basit sanatsal biçim, sadece şaşırtıcı güzellikte mobilyaların yaratılmasını sağlamıyor, ayrıca gündüzleri oksijen üretilmesini ve karbondioksit emilimini de sağlıyor.

Süreç basit görünse de Munro, yıllardır bu fikir üzerinde düşünüyordu. Çocukken, belirgin biçimde sandalye görünümüne sahip bir bonsai ağaç sahibiydi; bu imge, 25 yıl boyunca aklında yer etmiş. Ağaç mobilya yetiştirmek ayrıca Munro için kişisel ifade biçimi. Çocukken, omurgasını güçlendirmek için destekleyici aparat taktığında, sandalyelerinden biri gibi “kalıplanmış” durumda kalmış. Munro: “Sabretmeyi öğrendiğim süreç buydu. Uzun süreler hareketsiz kaldım ve olup biteni gözlemlemek ve düşünmek için bolca zamanım vardı. Bu projeyi yapmaya başlayalı bir iki sene olmuştu ki bir arkadaşım, benzer bir zaman ölçeğinde neyin ne şekilde biçimlendirileceğini ve aşılanacağını tam olarak bilmem gerektiği konusunda beni uyardı.”

Sanat okuluna kaydolduktan ve mobilya tasarımı alanında derece elde ettikten sonra Munro, dalgaların kıyılara taşıdığı ağaç parçalarından mobilya yapma uğraşına girdi. Ağaçların güzel biçimlerde yetiştirilebileceğini anladığı süreç de bu oldu.

Üretim, 10 dönüm arazi üzerine 3.000 ağacın dikimiyle 2011 yılının ilk aylarında başladı ve şu anda süreç, daha fazla çalışan ve tasarım barındırıyor. İlk sandalyeler, parça başına yaklaşık 3.700 $’lık fiyatlarla 2017 yılında satışa hazır olacak. 2016 ilkbaharında ise asma lambalar ve aynalar satışa sunulacak. Yüksek fiyatların nedeni, benzersiz üretim yöntemi ve her bir parçanın estetik özellikleri. Unutmayın ki her elli sandalye için, ilgilenilmesi gereken 1.000 dal ve budanması gereken 10.000 sürgün bulunuyor.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: inhabitat.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder