2 Ocak 2015 Cuma

Daha İri Erkekler, Dişiler için Daha Fazla İş Yükü Anlamına Geliyor

Geçtiğimiz günlerde Current Zoology (Güncel Zooloji) dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre bir Amerikan cichlid türünde, daha iri erkeklerle eş tutan dişiler, kuluçka bakımı sürecinde daha fazla iş yükleniyor.

Kosta Rika’daki Cabuyo Nehri’nde yaşayan Amatitlania siquia türü cichlidler üzerinde çalışma yürüten Ashley Robart, ebeveynleri ve yavruları ölçüm için yakalamadan önce balıkların yuva koruma davranışlarını (10’ar dakika sürelerle) yerinde gözlemlemiştir.

Robart, daha iri dişilerle eş tutmuş dişi cichlidlerin, yuvaya yaklaşan davetsiz misafirleri daha sıklıkla kovaladıkları bulgusuna ulaşmıştır. Bununla birlikte, dişilerle erkekler arasındaki fark arttıkça, daha iri erkekler davetsiz misafirleri daha az kovalarken, bu görev daha çok dişilere düşmektedir.

Amerikan zebra cichlidlerinde erkek kalitesi ve ebeveyn bakımının miktarı arasında bir korelasyon vardır; erkek kalitesi arttıkça, ebeveyn bakımı konusunda dişilerin çabaları artmakta ve erkeklerinki azalmaktadır.

Artan dişi ilgisi ayrıca erkek bakımının sağlanması ve eşlik durumunun devam ettirilmesi konularında da özendiricidir ve bu da yavruların hayatta kalma oranını arttırarak daha iyi bir üreme başarısına neden olur.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Makaleden anlaşılmaktadır ki erkek kalitesindeki artış, dişiler için daha fazla iş yükünü beraberinde getirse de üreme başarısını arttıran bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder