19 Aralık 2014 Cuma

Unicorn Tang, Boynuzunu İşaret Olarak Kullanıyor

Yeni bir çalışmayla Unicorn Tang erkeğinin, rakip erkeklere ve muhtemel eşlere işaret göndermek için boynuzunun rengini değiştirdiği ortaya konuldu.

Bilim adamları, bu boynuzun hem kur yapma sırasında hem de aynı türün baskın olmayan üyelerine baskınlık göstermede bir rol oynadığını düşünmektedirler.

Tokyo Deniz Yaşamı Parkından Hiroshi Arai ve Nagano Üniversitesinden Tetsu Sato, Japonya’daki bir halk akvaryumunda, iki Unicorn Tang türü olan Naso unicornis ve Naso vlamingii üzerinde bir çalışma yürüttüler.

Her iki türün erkeklerinin, muhtemel eşler ve rakip erkekler arasında gösteriş yapma sırasında boynuzlarının rengini ve boynuzun vurgulanması için vücut renklerini değiştirdiklerini belirlediler.

Japonya İhtiyoloji Derneğinin yayımladığı Ichthyological Research (İhtiyolojik Araştırma) dergisinde yer alan çalışmada, boynuzun gece ve gündüz saatlerindeki sergilemelerde nasıl kullanıldığı açıklanıyor.

Arai ve Sato: “Boynuzun renk değişimleriyle birlikte sergilenmesi, akşam veya gece saatlerinde bir erkeğin bir dişiye kur yapması sırasında gerçekleşiyor. Aynı sergilemeler, gündüz saatlerinde de zaman zaman oldu.

“Araştırmada Naso vlamingii türündeki baskın erkekler, baskın olmayan daha küçük erkeklere boynuzlarını gösterdi. Boynuz büyüklüklerinin ve şekillerinin cinsel açıdan monomorfik (aynı görünüşe sahip) olmasıyla birlikte, her iki türün dişileri de nadiren boynuz sergilemesinde bulundu.”

Hem Naso vlamingii hem Naso unicornis’in akvaryumda yumurtladığı gözlemlendi.

Cinsel seçilim: Arai ve Sato, dişi Unicorn Tanglerin boynuz renklerini çabucak değiştirme özelliğine sahip olan erkekleri seçtiklerini düşünmektedirler çünkü karakterler, cinsel etkileşimlerde önemli roller oynuyor gibi görünmektedir.

Arai ve Sato: “Her iki türün erkekleri, boynuzlarının ve vücutlarının diğer kısımlarının renklerini hızla ve etkili şekilde değiştirerek, sergilemelerde boynuzlarını kullandı. Boynuz, renk düzenlemesi ile vurgulu hâle geldi.

“Boynuz rengindeki hızlı değişimle yapılan sergilemeler, erkeğin dişiye kur yapması esnasında gerçekleşti. Erkekler tarafından yapılan benzer sergilemeler, gündüz saatleri boyunca da ara sıra gözlemlendi. Her iki türün dişileri de nadiren boynuz sergiledi. Boynuz, ne bir saldırı veya savunma ne de bir beslenme savunması sırasında kullanıldı.”

Naso unicornis, alnında sivri uçlu bir boynuz geliştirirken, Naso vlamingii’ninki daha yuvarlak uçludur. Her iki tür de akvaryum ticaretinde satışa sunulur ama büyük boyları nedeniyle (30 cm’nin üzerinde) sadece çok büyük deniz akvaryumları için uygundurlar.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder