5 Ekim 2015 Pazartesi

Okçu Balığının Atış Becerisi Üzerine Yeni Bir Çalışma

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, Okçu Balığı düz bir şekilde atış yapabiliyor çünkü düz görme becerisine sahip.

Shelby Temple ve çalışma arkadaşları, İri Pullu Okçu Balığının (Yedi Noktalı Okçu Balığı olarak da bilinir; Toxotes chatareus) arka planda görsel açıdan karmaşık şekilde duran sarkık bitkiler üzerinde kamufle olmuş küçük böcekleri belirleme becerisi üzerine bir çalışma yürüttüler. Bunu (balık avını sadece su-hava ara yüzeyindeki görsel ipuçlarıyla belirleyebildiği için) balığın hem su üstünü hem su altını iyi şekilde görebilmesini sağlayan görsel uyumlulukları inceleyerek yaptılar.

Bilim adamları, retinadaki fotoreseptörlerin (ışık alıcıları) tayfsal soğurma durumunu tanımlamak üzere mikro spektrofotometriyi kullandılar ve Okçu Balığının sucul ve havai bakış alanlarındaki tayfsal farklılıklarla ilişkili olarak çubuk ve koni fotoreseptörlerini farklı şekillerde ayarlayabildiği bulgusuna ulaştılar. Balık ayrıca, gözünün maksimum görme keskinliğini tercih ettiği atış açısıyla uyumlu hâle getiriyor.

Çalışma lideri Shelby Temple’a göre çalışmanın sonuçları, birçok omurgalı grubunda bulunan bir olgu olarak göz genelinde renk görmedeki farklılıkların fonksiyonel rolü ile ilgili ampirik bulgular ortaya koymuştur.

“Okçu Balığı gözünün farklı yönlere bakmayla ilintili renk duyarlılığı ile bu farklı yönlerdeki arka plan ortamı arasında bulduğumuz ilişki, Okçu Balığı gözünün farklı yönlerde tayfsal ışık kalitesindeki farklılıklara yüksek uyum sağlama özelliği olduğunu ortaya koymaktadır.

“Bulgularımız, diğer birçok omurgalı gözünde neden bu gibi intraretinal farklılıkların olduğunun çözülmesi açısından yararlı olabilir.”


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Makaleye yorum getirmek gerekirse çalışmanın sonuçlarından, Okçu Balığı gözünün düz bir açıyla hedefine kilitlendiği ama bunun öncesinde farklı ortamlardaki renk farklılıklarına rağmen, bu farklılıklara uyum sağlayabildiği anlaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder